ΑΤΕΙΘ

Υποδομή

Βιομηχανικό Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων old

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το Βιομηχανικό Εργαστήριο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης είναι από τα πληρέστερα εργαστήρια του είδους του που υπάρχουν παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1987, αρχικά με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος σε θέματα Μηχανικής, Επεξεργασίας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Σύντομα όμως εκτός από την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Εργαστηρίου, αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται και για τη διεξαγωγή βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και επιπλέον να διατίθεται για τη παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε θέματα Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Το κυρίως Βιομηχανικό Εργαστήριο, αποτελείται από ένα ενιαίο ισόγειο χώρο συνολικού εμβαδού περίπου 1000 τετραγωνικών μέτρων , ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

  • Eπεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων και πολυδυνάμων συσκευών επεξεργασίας τροφίμων
  • Eπεξεργασίας κρεατοσκευασμάτων
  • Eπεξεργασίας φρούτων και λαχανικών
  • Eπεξεργασίας προϊόντων σιτηρών
  • Eπεξεργασίας καταψυγμένων προϊόντων
  • Eπεξεργασίας κονσερβοποιημένων προϊόντων
  • Eπεξεργασίας αφυδατωμένων προϊόντων
  • Παραγωγής κρασιών
  • Παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου και σπορελαίων
  • Επεξεργασίας αλιευμάτων
  • Ψυκτικός θάλαμος κατάψυξης ( -18 0 C ), εμβαδού 7,5 τετ. μέτρων
  • Ψυκτικός θάλαμος ψύξης ( 4 0 C ), εμβαδού 4,5 τετρ. μέτρων
  • Εργαστήριο μελέτης της υφής των τροφίμων
  • Εργαστήριο γενικών αναλύσεων
  • Αποθηκευτικοί χώροι, πρώτων υλών, ανταλλακτικών και αντιδραστηρίων - γυάλινων υλικών
  • Λεβητοστάσιο
  • Μηχανοστάσιο ψυκτικών μηχανημάτων
  • Μηχανουργείο πλήρως εξοπλισμένο με τόρνο, δράπανα κλπ
  • Ηλεκτροτεχνουργείο /Ηλεκτρονικό εργαστήριο

 

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Τα κυριότερα μηχανήματα που περιλαμβάνει το Βιομηχανικό Εργαστήριο είναι τα ακόλουθα:

Πολυδύναμα μηχανήματα

  • Συσκευή μελέτης εναλλαγής θερμότητας της εταιρείας E.I.V.S., Γαλλίας, αποτελούμενη από ένα γυάλινο / ανοξείδωτο σωληνωτό εναλλάκτη και ένα ομοειδή γυάλινο / γυάλινο με πλήρες σύστημα μέτρησης και καταγραφής θερμοκρασιών και ροής
  • Συσκευή μελέτης μηχανικής ρευστών από γυαλί, της E.I.V.S., Γαλλίας, εφοδιασμένη με ροόμετρα (ροτάμετρο, βεντούρι, διάφραγμα), αγωγούς, βάνες και κάμψεις διαφόρων διατομών και υλικών κατασκευών και με ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης της πτώσης πίεσης λόγω τριβών.

Συσκευές μηχανικών & φυσικών διαχωρισμών

  • Εργαστηριακή φιλτροπρέσσα της εταιρείας HAKU,Γερμανίας
  • Φυγοκεντρικός διαχωριστής / διαυγαστής της εταιρείας ALFA-LAVAL,Γαλλίας
  • Συσκευή υπερδιήθησης τύπου καθέτων πλακών της RΗΟΝΕ-POULENC,Γαλλίας
  • Συσκευή ηλεκτροδιαπίδυσης (electrodialysis) με πλήρες σύστημα ελέγχου λειτουργίας και καταγραφής διαφόρων παραμέτρων, της εταιρείας S.R.T.I.,Γαλλίας
  • Συσκευή κλασματικής απόσταξης με δυνατότητα χρησιμοποίησης και στήλης με ή χωρίς ανοξείδωτο packing και πλήρες ηλεκτρονικό συστημα ελέγχου καταγραφής θερμοκρασιών και λόγου αντιροής, της εταιρείας E.I.V.S., Γαλλίας.
  • Διβάθμιος συμπυκνωτής κατερχόμενης στιβάδας, εξατμιστικής ικανότητας 100 l/h, με δυνατότητα λειτουργίας υπό ελεγχόμενη ελαττωμένη πίεση μέχρι 100 mbar, πλήρως αυτοματοποιημένος με έλεγχο λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, της εταιρείας ALFA-LAVAL, Σουηδίας .

Μηχανήματα αφυδάτωσης

  • Ξηραντήριο υγρών τροφίμων με εκνέφωση(spray-drier), εξατμιστικής ικανότητας 50 l/h, της εταιρείας ΝΙRΟ, Δανίας.
  • Ξηραντήριο υγρών τροφίμων με τύμπανα(drum-drier), εξοπλισμένο με όργανα καταγραφής θερμοκρασιών, της εταιρείας G.M.F. GOUDA, Ολλανδίας.
  • Ξηραντήριο στερεών τροφίμων με δίσκους(tray-drier) με σύστημα ελέγχου του ρυθμού ξήρανσης,της εταιρείας APEX, Μ. Βρετανίας
  • Ξηραντήριο ρευστοποιημένης στιβάδας στερεών τροφίμων με αυτόματη τροφοδοσία, σύστημα αφύγρανσης του αέρα και πλήρη σύστημα ελέγχου των θερμοκρασιών, της εταιρείας NEU, Γαλλίας.
  • Πιλοτικός λυοφιλιοποιητής( Freeze drier ) της εταιρείας CHRIST , Γερμανίας

Μηχανήματα κονσερβοποίησης

  • Στατικός κατακόρυφος αποστειρωτήρας ,με καταγραφικό θερμοκρασίας, της εταιρείας WEBECO, Γερμανίας.
  • Περιστροφικός αποστειρωτήρας τύπου HYDROLOCK, για μεγέθη κονσερβών από 100 gr μέχρι 5 kgr, με καταγραφικό θερμοζευγών και πλήρως αυτοματοποιημένο, της εταιρείας A.C.B., Γαλλίας.
  • Στατικός οριζόντιος αποστειρωτήρας-βραστήρας, της εταιρείας KORIMAT, Γερμανίας.
  • Δύο χειροκίνητα κλειστικά κονσερβών 1/2 και 1 kgr,της εταιρείας LANICO, Γερμανίας.
  • Ηλεκτροκίνητο κλειστικό κονσερβών μεγεθών από 1/2 μέχρι 5 kgr, της εταιρείας HENRI BIAUGEAUD, Γαλλίας.
  • Κλειστικό βάζων παντός μεγέθους, της εταιρείας HENRI BIAUGEAUD, Γαλλίας.

Συσκευές κατάψυξης

  • Τούνελ υγρού αζώτου δυναμικότητας 300 kgr/h, της εταιρείας AIR LIQUIDE, Γαλλίας.
  • Συσκευή κατάψυξης με υγρό άζωτο προγραμματιζόμενη, με καταγραφή της θερμοκρασίας και δοχείο Dewar χωρητικότητας 100 l υγρού αζώτου, της εταιρείας NICOOL, Γαλλίας.
  • Συσκευή κατάψυξης με αέρα, ρευστοποιημένης στιβάδας, θερμοκρασία αέρα μέχρι -45 0 C (ιδιοκατασκευή).
  • Συσκευή κατάψυξης με εμβάπτιση μέχρι -20 0 C (ιδιοκατασκευή)

Μηχανήματα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων

  • Δύο πλήρεις γραμμές ομογενοποίησης-παστερίωσης-ψύξης του γάλακτος δυναμικότητας 160 l/h , ο ένας ομογενοποιητής είναι με μία καφαλή και τρία έμβολα της εταιρείας ALM, Γαλλίας και ο άλλος είναι με δύο κεφαλές και δύο έμβολα της εταιρείας MATTERSON, Αγγλίας και οι πλακοειδείς εναλλάκτες είναι της εταιρείας VICARB, Γαλλίας
  • Κορυφολόγος κρέμας γάλακτος δυναμικότητας 160 l/h, της εταιρείας WESTFALIA, Γερμανίας.
  • Πλήρης γραμμή παραγωγής τυριών, με διπλότοιχο θερμαινόμενο και ανατρεπόμενο δοχείο και τυροδεξαμενή, της εταιρείας SORDI, Γαλλίας.
  • Συσκευή υπερδιήθησης/αντίστροφης ώσμωσης, τύπου οριζοντίων πλακών της εταιρείας BURTON CORBLIN, Γαλλίας .
  • Δύο διπλότοιχες θερμαινόμενες, φορητές και αναδευόμενες δεξαμενές για ανάπτυξη καλλιεργειών ,χωρητικότητας 194 l ,της εταιρείας PIERRE GUERIN, Γαλλίας
  • Συσκευή παραγωγής παγωτού
  • Βουτυροκάδος της εταιρείας BURR, Ιταλίας.

Μηχανήματα επεξεργασίας κρέατος

  • Ξύλινη τράπεζα κοπής κρέατος
  • Συσκευή άλεσης κρέατος(Cuter),της εταιρείας KRAMER GREBE ,Γερμανίας
  • Γεμιστικό αλλαντικών κενού της εταιρείας WEMAG, Γερμανίας
  • Μύλος κολλοειδών της εταιρείας PUC ,Γερμανίας
  • Αναμικτης κενού για παραγωγή ζαμπόν
  • Κλειμπαδόρος
  • Προωριμαντήριο αλλαντικών
  • Ωριμαντήριο αλλαντικών πλήρως αυτοματοποιημένο, της εταιρείας Ρουμελιώτη, Ελλάδας
  • Καπνιστήριο αλλαντικών πλήρως αυτοματοποιημένο της εταιρείας Ρουμελιώτη, Ελλάδας

Μηχανήματα επεξεργασίας αλιευμάτων

  • Ανοξείδωτες λεκάνες καθαρισμού και φιλετοποίησης ψαριών
  • Ξηραντήριο ψαριών

Μηχανήματα επεξεργασίας φρούτων-λαχανικών

  • Περιστρεφόμενο πλυντήριο φρούτων της εταιρείας ΗΕΝRI BIAUGEAUD, Γαλλίας
  • Αποχυμωτής εσπεριδοειδών της εταιρείας ΗΕΝRI BIAUGEAUD, Γαλλίας
  • Εκπυρηνωτής ελιών/κερασιών της εταιρείας ΗΕΝRI BIAUGEAUD, Γαλλίας
  • Κόφτης λαχανικών της εταιρείας ΗΕΝRI BIAUGEAUD, Γαλλίας
  • Μηχανικός αποφλοιωτής πατάτας της εταιρείας ΗΕΝRI BIAUGEAUD ,Γαλλίας
  • Συσκευή απομάκρυνσης φλοιών φρούτων(ραφινέζα) της εταιρείας ΗΕΝRI
  • BIAUGEAUD , Γαλλίας
  • Απαερωτής χυμών με αντλία κενού της εταιρείας BUSCH,Γαλλίας
  • Κοχλιωτός λευκαντήρας ατμού της εταιρείας CLERELY,Γαλλίας
  • Πολυδύναμη συσκευή κοπής φρούτων σε κύβους, φέτες κλπ της εταιρείας SOLIA,Γαλλίας.
  • Συσκευή ωσμωτικής αφυδάτωσης καρπών (ιδιοκατασκευή)
  • Δύο θάλαμοι ωρίμανσης φρούτων
  • Θάλαμοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας CO 2

Μηχανήματα παραγωγής κρασιών

  • Συσκευή απορρώγωσης σταφυλιών
  • Μηχανικό πατητήρι σταφυλιών της εταιρείας ARIETE, Γαλλίας
  • Φορητή φιλτροπρέσσα με δεξαμενή προεπίστρωσης για διάυγαση κρασιών της εταιρείας LAFERT,Γαλλίας
  • Πέντε ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης κρασιών
  • Συσκευη ανθρακίκωσης ποτών
  • Πωματιστικό φελλών φιαλών

Μηχανήματα επεξεργασίας σιτηρών

  • Εργαστηριακός κυλινδρόμυλος της εταιρείας CHOPIΝ,Γαλλίας
  • Πλανητικός σφαιρόμυλος της εταιρείας FRISCH,Ελβετίας
  • Φορητός σφυρόμυλος, κατάλληλος και για υγρή άλεση της εταιρείας APEX, Αγγλίας
  • Σφυρόμυλος με κυκλώνα διαχωρισμού, της εταιρείας PROMIL, Γαλλίας
  • Ηλεκτρικός φούρνος της εταιρείας NEFF, Γερμανίας
  • Συσκευή παραγωγής μακαρονιών και συναφών προϊόντων της εταιρείας UOVA LAMPA,Ιταλίας.
  • Συσκευή εργαστηριακών κόσκινων της εταιρείας PROLABO,Γαλλίας
  • Αλβεογράφος της εταιρείας CHOPIN,Γαλλίας
  • Ζυμοταχυγράφος της εταιρείας CHOPIN,Γαλλίας
  • Ξηραντήριο προσδιορισμού υγρασίας της εταιρείας CHOPIN, Γαλλίας
  • Κόσκινα καθαρισμού σιτηρών(τριέρια) της εταιρείας CHOPIN, Γαλλίας
  • Εξτενσιογράφος-Φαρινογράφος MAX EGGER, Αυστρίας
  • Αμυλογράφος MAX EGGER, Αυστρίας
  • Θερμός εξωθητής(cooker-extruder) δύο κοχλιών της εταιρείας CLEXTRAL, μοντέλο BC 45, Γαλλίας, με προσαρμοσμένο στην έξοδο ρεόμετρο σχισμής και με ηλεκτρονική διάταξη καταγραφής παραμέτρων λειτουργίας της συσκευής σε Η/Υ(ιδιοκατασκευή)

Μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου και σπορελαίων

  • Πλήρες συγκρότημα ελαιουργείου δυναμικότητας επεξεργασίας 250 kg ελιών / ώρα αποτελούμενο από σπαστήρα των ελιών, ελαιομαλλάκτη, αντλία μεταφοράς της ελαιομάζας, οριζόντιο φυγοκεντρικό διαχωριστή τύπου DECANTER της εταιρείας ROBATEL,Γαλλίας και φυγοκεντρικό διαυγαστή του λαδιού της εταιρείας WESTFALIA, Γερμανίας.
  • Πλήρες συγκρότημα ραφιναρίσματος των λαδιών αποτελούμενο από συσκευές εξουδετέρωσης - αποχρωματισμού - απόσμησης.
  • Συσκευή υδρογόνωσης λαδιών για παραγωγή μαργαρίνης.

Όλα τα μηχανήματα επεξεργασίας του Βιομηχανικού Εργαστηρίου συνοδεύονται και από τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους βοηθητικά μηχανήματα όπως αντλίες διαφόρων τύπων, δεξαμενές κλπ.

Επίσης το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με δίκτυα παροχής συμπιεσμένου αέρα (6 bar), ατμού, φυσικού νερού, αποσκληρυμένου νερού, ζεστού νερού και ψυχρού νερού( 80 C ).

Επιπλέον στο εξοπλισμό του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα μηχανήματα:

  • Συσκευή μελέτης ανάδευσης /ανάμιξης υγρών τροφίμων (ιδιοκατασκευή)
  • Δύο ζυμωτήρες βιομηχανικών ζυμώσεων χωρητικότητας 5 l πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με όργανα ελέγχου διαφόρων παραμέτρων της εταιρείας BIOLAFITTE, Γαλλίας
  • Αυτοαποστειρούμενος κάδος ζυμώσεων, τροχήλατος, χωρητικότητας 500 l , με πλήρη όργανα ελέγχου παραμέτρων της εταιρείας BIOLAFITTE, Γαλλίας
  • Συσκευή STEFAN για τη παραγωγή ανακατεργασμένων τυριών και αλοιφών
  • Συγκρότημα ψύξης νερού της εταιρείας, E.V.S. Γαλλίας
  • Στήλη αποσκλήρυνσης νερου με πιεστικό δοχείο της εταιρείας PROSOFT, Γαλλίας
  • Συγκρότημα λεβητοστασίου με ατμογεννήτρια δυναμικότητας 2 τόννων ατμού / ώρα της εταιρείας ηφαιστος , Ελλάδα.

Τέλος, στο τμήμα του Εργαστηρίου όπου μελετούνται οι φυσικές ιδιότητες των τροφίμων υπάρχουν τα ακόλουθα μηχανήματα:

  • Συσκευή μέτρησης της υφής στερεών τροφίμων της εταιρείας INSTRON, επιτραπέζιο μοντέλο 1410, ΗΠΑ με διάταξη ηλεκτρονικής καταγραφής και ανάκτησης δεδομένων σε Η/Υ(ιδιοκατασκευή).
  • Χρωματόμετρο τριών συντεταγμένων της εταιρείας Dr LANGE, Γερμανίας
  • Φούρνοι μικροκυμάτων με θερμοζεύγος της εταιρείας MIELE, Γερμανίας.
  • Ιξωδόμετρα διαφόρων τύπων όπως κατερχόμενης σφαίρας, τριχοειδή Ubbelohde , κώνου-πλάκας όπως και με ατράκτους της εταιρείας BROOKFIELD, ΗΠΑ καθώς επίσης ένα σωληνωτό ρεόμετρο νέας και πρωτότυπης ιδιοκατασκευής.
  • Επίσης υπάρχουν συσκευές για βασικές αναλύσεις όπως πυριαντήρια για προσδιορισμό υγρασίας, πυριαντήριο κενού,φούρνος προσδιορισμού τέφρας, πεχάμετρα, υδατόλουτρα, ζυγοί με ακρίβεια από 0, 1 μέχρι 0,0001 g , κλπ.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το μόνιμο τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό που ασχολείται με τη συντήρηση και την εύρυθμη λειτουργία του περιλαμβάνει:

  • Ένα Ηλεκτρολόγο /Ηλεκτρονικό ΤΕΙ
  • Ένα Τεχνολόγο Τροφίμων ΤΕΙ
  • Ένα εργοδηγό Μηχανολόγο Μέσης Τεχνικής Σχολής
  • Ένα εργοδηγό Χημικό Μέσης Τεχνικής Σχολής

Το προσωπικό αυτό χαρακτηρίζεται από την πολυετή εμπειρία που διαθέτει το καθένα στην ειδικότητα του και που έχει κυρίως αποκτηθεί κατά τη θητεία του στη βιομηχανία.

Επιπλέον, από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, καθηγητές όλων των βαθμίδων όπως και επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες λειτουργούν τα μηχανήματα και συμμετέχουν ενεργά ανάλογα ο καθένας με την ειδικότητα του στις δραστηριότητες του Εργαστηρίου.

Βιομηχανικό Εργαστήριο Μηχανικής και Επεξεργασίας Τροφίμων

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το Βιομηχανικό Εργαστήριο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι από τα πληρέστερα εργαστήρια του είδους του που υπάρχουν παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1987, αρχικά με σκοπό την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος σε θέματα Μηχανικής, Επεξεργασίας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Σύντομα όμως, το Εργαστήριο άρχισε να χρησιμοποιείται και για τη διεξαγωγή βασικής, εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας και, επιπλέον, να διατίθεται για την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε θέματα Τεχνολογίας Τροφίμων.

 

Κτιριακές εγκαταστάσεις

 

Το κυρίως Βιομηχανικό Εργαστήριο αποτελείται από έναν ενιαίο ισόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 1000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

·      Πολυδύναμων συσκευών επεξεργασίας τροφίμων

·      Επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων

·      Επεξεργασίας κρεατοσκευασμάτων

·      Επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών

·      Επεξεργασίας προϊόντων σιτηρών

·      Επεξεργασίας κατεψυγμένων προϊόντων

·      Επεξεργασίας κονσερβοποιημένων προϊόντων

·      Επεξεργασίας αφυδατωμένων προϊόντων

·      Παραγωγής οίνων

·      Παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου και σπορελαίων

·      Επεξεργασίας αλιευμάτων

·      Ψυκτικό θάλαμο κατάψυξης (-18οC), εμβαδού 7,5 τετρ. μέτρων

·      Ψυκτικό θάλαμο ψύξης (4οC), εμβαδού 4,5 τετρ. μέτρων

·      Εργαστήριο μελέτης της υφής των τροφίμων

·      Εργαστήριο γενικών αναλύσεων

·      Αποθηκευτικούς χώρους πρώτων υλών, αντιδραστηρίων, ανταλλακτικών και γυάλινων υλικών

·      Λεβητοστάσιο

·      Μηχανοστάσιο ψυκτικών μηχανημάτων

·      Μηχανουργείο πλήρως εξοπλισμένο με τόρνο, δράπανα κλπ

·      Ηλεκτροτεχνουργείο / Ηλεκτρονικό εργαστήριο

 

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Τα κυριότερα μηχανήματα που περιλαμβάνει το Βιομηχανικό Εργαστήριο είναι τα ακόλουθα:

 

Πολυδύναμα μηχανήματα

·      Συσκευή μελέτης εναλλαγής θερμότητας, αποτελούμενη από ένα γυάλινο /ανοξείδωτο σωληνωτό εναλλάκτη και έναν ομοειδή γυάλινο/γυάλινο με πλήρες σύστημα μέτρησης και καταγραφής θερμοκρασιών και ροής (E.I.V.S., Γαλλία)

·      Συσκευή μελέτης μηχανικής ρευστών από γυαλί, εφοδιασμένη με ροόμετρα (ροτάμετρο, βεντούρι, διάφραγμα), αγωγούς, βάνες και κάμψεις διαφόρων διατομών και υλικών κατασκευής και με ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης της πτώσης πίεσης  λόγω τριβών (E.I.V.S., Γαλλία)

 

Συσκευές μηχανικών & φυσικών διαχωρισμών

·      Εργαστηριακή φιλτροπρέσσα (Haku, Γερμανία)

·      Φυγοκεντρικός διαχωριστής / διαυγαστής (Alfa-Laval, Σουηδία)

·      Συσκευή υπερδιήθησης, τύπου καθέτων πλακών (Rhone-Poulenc, Γαλλία)

·      Συσκευή ηλεκτροδιαπίδυσης (electrodialysis), με πλήρες σύστημα ελέγχου λειτουργίας και καταγραφής διαφόρων παραμέτρων (S.R.T.I., Γαλλία)

·      Συσκευή κλασματικής απόσταξης, με δυνατότητα χρησιμοποίησης και στήλης με ή χωρίς ανοξείδωτο packing και πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταγραφής θερμοκρασιών και λόγου αντιρροής (E.I.V.S., Γαλλία)

·      Διβάθμιος συμπυκνωτής κατερχόμενης στιβάδας, εξατμιστικής ικανότητας 100 L/h, με δυνατότητα λειτουργίας υπό ελεγχόμενη ελαττωμένη πίεση μέχρι 100 mbar, πλήρως αυτοματοποιημένος με έλεγχο λειτουργίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή (Alfa-Laval, Σουηδία)

 

Μηχανήματα αφυδάτωσης

·      Ξηραντήριο υγρών τροφίμων με εκνέφωση (spray-drier), εξατμιστικής  ικανότητας 50 L/h (Niro, Δανία)

·      Ξηραντήριο υγρών τροφίμων με τύμπανα (drum-drier), εξοπλισμένο με όργανα καταγραφής θερμοκρασιών (G.M.F. Gouda, Ολλανδία)

·      Ξηραντήριο στερεών τροφίμων με δίσκους (tray-drier), με σύστημα ελέγχου του ρυθμού ξήρανσης (Apex, Μ. Βρετανία)

·      Ξηραντήριο ρευστοποιημένης στιβάδας στερεών τροφίμων, με αυτόματη τροφοδοσία, σύστημα αφύγρανσης του αέρα και πλήρες σύστημα ελέγχου των θερμοκρασιών (Neu, Γαλλία)

·      Πιλοτικός λυοφιλιοποιητής (Freezedrier) (Christ, Γερμανία)

 

Μηχανήματα κονσερβοποίησης

·      Στατικός κατακόρυφος αποστειρωτήρας, με καταγραφικό θερμοκρασίας (Webeco, Γερμανία)

·      Περιστροφικός αποστειρωτήρας τύπου Hydrolock, για μεγέθη κονσερβών από 100 g μέχρι 5 kg, με καταγραφικό θερμοζευγών, πλήρως αυτοματοποιημένος (A.C.B., Γαλλία)

·      Στατικός οριζόντιος αποστειρωτήρας-βραστήρας (Korimat, Γερμανία)

·      Δύο χειροκίνητα κλειστικά κονσερβών 1/2 και 1 kg (Lanico, Γερμανία)

·      Ηλεκτροκίνητο κλειστικό κονσερβών μεγεθών από 1/2 μέχρι 5 kg (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Κλειστικό βάζων κάθε μεγέθους (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Διάταξη συσκευασίας σε πλαστικές σακούλες με τροποποιημένη ατμόσφαιρα της εταιρείας Dansenor(Δανία)

 

Συσκευές κατάψυξης

·      Τούνελ υγρού αζώτου, δυναμικότητας 300 kg/h (Air Liquide, Γαλλία)

·      Συσκευή κατάψυξης με υγρό άζωτο, προγραμματιζόμενη, με καταγραφή της θερμοκρασίας  και  δοχείο  Dewar χωρητικότητας 100 L υγρού αζώτου (Nicool, Γαλλία)

·      Συσκευή κατάψυξης με αέρα, ρευστοποιημένης στιβάδας, θερμοκρασίας μέχρι -45 οC (ιδιοκατασκευή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων)

·      Συσκευή κατάψυξης με εμβάπτιση, μέχρι -20 οC (ιδιοκατασκευή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων)

 

 

Μηχανήματα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων

·      Δύο πλήρεις γραμμές ομογενοποίησης – παστερίωσης – ψύξης του γάλακτος, δυναμικότητας 160 L/h, αποτελούμενες από έναν ομογενοποιητή μιας κεφαλής και τριών εμβόλων (ALM, Γαλλία), έναν ομογενοποιητή δύο κεφαλών και δύο εμβόλων (Matterson, Αγγλία) και δύο πλακοειδείς εναλλάκτες (Vicarb, Γαλλία)

·      Κορυφολόγος κρέμας γάλακτος, δυναμικότητας 160 L/h (Westfalia, Γερμανία)

·      Πλήρης γραμμή παραγωγής τυριών, με διπλότοιχο θερμαινόμενο και ανατρεπόμενο δοχείο και τυροδεξαμενή (Sordi, Γαλλία)

·      Συσκευή υπερδιήθησης/αντίστροφης ώσμωσης, τύπου οριζοντίων πλακών (Burton Corblin, Γαλλία)

·      Δύο διπλότοιχες θερμαινόμενες, φορητές  και αναδευόμενες δεξαμενές για ανάπτυξη καλλιεργειών, χωρητικότητας 194 L (Pierre Guerin, Γαλλία)

·      Συσκευή παραγωγής παγωτού

·      Βουτυροκάδος (Burr, Ιταλία)

 

Μηχανήματα επεξεργασίας κρέατος

·      Ξύλινη τράπεζα κοπής κρέατος

·      Συσκευή άλεσης κρέατος (Cutter) (Kramer Grebe, Γερμανία)

·      Γεμιστικό αλλαντικών, κενού (Wemag, Γερμανία)

·      Μύλος κολλοειδών (PUC, Γερμανία)

·      Αναμείκτης για παραγωγή ζαμπόν, κενού

·      Κλιπαδόρος

·      Προωριμαντήριο αλλαντικών

·      Ωριμαντήριο αλλαντικών πλήρως αυτοματοποιημένο (Ρουμελιώτης, Ελλάδα)

·      Καπνιστήριο αλλαντικών πλήρως αυτοματοποιημένο (Ρουμελιώτης, Ελλάδα)

 

Μηχανήματα επεξεργασίας αλιευμάτων

·      Ανοξείδωτες λεκάνες καθαρισμού και φιλετοποίησης ψαριών

·      Ξηραντήριο ψαριών

 

Μηχανήματα επεξεργασίας φρούτων-λαχανικών

·      Περιστρεφόμενο πλυντήριο φρούτων (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Αποχυμωτής εσπεριδοειδών (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Εκπυρηνωτής ελιών/κερασιών (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Κοπτικό λαχανικών (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Μηχανικός αποφλοιωτής πατάτας (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Συσκευή απομάκρυνσης φλοιών φρούτων (ραφινέζα) (Henri Biaugeaud, Γαλλία)

·      Απαερωτής χυμών με αντλία κενού (Busch, Γαλλία)

·      Κοχλιωτός λευκαντήρας ατμού (Clerely, Γαλλία)

·      Πολυδύναμη συσκευή κοπής φρούτων σε κύβους, φέτες κλπ (Solia, Γαλλία)

·      Συσκευή ωσμωτικής αφυδάτωσης καρπών (ιδιοκατασκευή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων)

·      Δύο θάλαμοι ωρίμανσης φρούτων

·      Θάλαμοι ελεγχόμενης ατμόσφαιρας CO2

 

Μηχανήματα παραγωγής κρασιών

·      Συσκευή  αποβοστρύχωσης σταφυλιών

·      Μηχανικό πατητήρι σταφυλιών (Ariete, Γαλλία)

·      Φορητή φιλτροπρέσσα με δεξαμενή προεπίστρωσης για διαύγαση οίνων (Lafert, Γαλλία)

·      Πέντε ανοξείδωτες δεξαμενές αποθήκευσης οίνων

·      Συσκευή ανθράκωσης ποτών

·      Πωματιστικό φελλών φιαλών

 

Μηχανήματα επεξεργασίας σιτηρών

·      Εργαστηριακός κυλινδρόμυλος (Chopin, Γαλλία)

·      Πλανητικός σφαιρόμυλος (Frisch,Ελβετία)

·      Φορητός σφυρόμυλος, κατάλληλος και για υγρή άλεση (Apex, Αγγλία)

·      Σφυρόμυλος με κυκλώνα διαχωρισμού (Promil, Γαλλία)

·      Ηλεκτρικός φούρνος (Neff, Γερμανία)

·      Συσκευή παραγωγής ζυμαρικών και συναφών προϊόντων (Nuova Lampa, Ιταλία)

·      Συσκευή εργαστηριακών κόσκινων (Prolabo, Γαλλία)

·      Αλβεογράφος (Chopin,Γαλλία)

·      Ζυμοταχυγράφος (Chopin,Γαλλία)

·      Ξηραντήριο προσδιορισμού υγρασίας (Chopin, Γαλλία)

·      Κόσκινα καθαρισμού σιτηρών (τριέρια) (Chopin, Γαλλία)

·      Εξτενσιογράφος-Φαρινογράφος  (Max Egger, Αυστρία)

·      Αμυλογράφος (Max Egger, Αυστρία)

·      Θερμός εξωθητής (cooker-extruder) δύο κοχλιών, μοντέλο BC 45 (Clextral Γαλλία), με προσαρμοσμένο στην έξοδο ρεόμετρο σχισμής και με ηλεκτρονική διάταξη καταγραφής παραμέτρων λειτουργίας της συσκευής σε Η/Υ (ιδιοκατασκευή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων)

 

Μηχανήματα παραγωγής ελαιολάδου και σπορελαίων

·      Πλήρες συγκρότημα ελαιουργείου δυναμικότητας επεξεργασίας 250 kg ελιών / ώρα, αποτελούμενο από σπαστήρα των ελιών, ελαιομαλάκτη, αντλία μεταφοράς της ελαιομάζας, οριζόντιο φυγοκεντρικό διαχωριστή τύπου Decanter (Robatel, Γαλλία) και φυγοκεντρικό διαυγαστή του λαδιού (Westfalia, Γερμανία)

·      Πλήρες συγκρότημα ραφιναρίσματος των λαδιών αποτελούμενο από συσκευές εξουδετέρωσης - αποχρωματισμού - απόσμησης

·      Συσκευή υδρογόνωσης λαδιών για παραγωγή μαργαρίνης

Πλήρες πειραματικό ελαιουργείο δυναμικότητας 1000 kgελιές/ώρα της εταιρείας ALFA-LAVAL

 

Όλα τα μηχανήματα επεξεργασίας του Βιομηχανικού Εργαστηρίου συνοδεύονται και από τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους βοηθητικά μηχανήματα, όπως αντλίες διαφόρων τύπων, δεξαμενές κλπ.

Επίσης, το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με δίκτυα παροχής πεπιεσμένου αέρα (6 bar), ατμού, φυσικού νερού, αποσκληρυμένου νερού, θερμού νερού και ψυχρού νερού (8 οC).

Επιπλέον, στον εξοπλισμό του Εργαστηρίου περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα μηχανήματα:

·      Συσκευή μελέτης ανάδευσης/ανάμιξης υγρών τροφίμων (ιδιοκατασκευή Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων)

·      Ένας ζυμωτήρας βιομηχανικών ζυμώσεων, χωρητικότητας 5L, πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με όργανα ελέγχου διαφόρων παραμέτρων (Biolafitte, Γαλλία)

·      Αυτοαποστειρούμενος κάδος ζυμώσεων, τροχήλατος, χωρητικότητας 500L, με πλήρη όργανα ελέγχου παραμέτρων (Biolafitte, Γαλλία)

·      Συσκευή Stefan για την παραγωγή ανακατεργασμένων τυριών και αλοιφών

·      Συγκρότημα ψύξης νερού (E.V.S., Γαλλία)

·      Στήλη αποσκλήρυνσης νερού με πιεστικό δοχείο (Prosoft, Γαλλία)

·      Συγκρότημα λεβητοστασίου με ατμογεννήτρια δυναμικότητας 2 τόνων ατμού / ώρα (Ήφαιστος, Ελλάδα)

 

Τέλος, στο τμήμα του Εργαστηρίου, όπου μελετώνται οι φυσικές ιδιότητες των τροφίμων, υπάρχουν τα ακόλουθα μηχανήματα:

·      Συσκευή μέτρησης της υφής στερεών τροφίμων, επιτραπέζιο μοντέλο 1410 (Instron, ΗΠΑ), με διάταξη ηλεκτρονικής καταγραφής και ανάκτησης δεδομένων σε Η/Υ (ιδιοκατασκευή)

·      Χρωματόμετρο τριών συντεταγμένων (Dr Lange, Γερμανία)

·      Φούρνοι μικροκυμάτων με θερμοζεύγος (Miele, Γερμανία)

·      Ιξωδόμετρα διαφόρων τύπων, όπως κατερχόμενης σφαίρας, τριχοειδή Ubbelohde, κώνου-πλάκας και με ατράκτους  (Brookfield, ΗΠΑ) καθώς επίσης ένα σωληνωτό ρεόμετρο νέας και πρωτότυπης ιδιοκατασκευής

·      Συσκευές για βασικές αναλύσεις, όπως πυριατήρια για προσδιορισμό υγρασίας, πυριαντήριο κενού, φούρνος προσδιορισμού τέφρας, πεχάμετρα, υδατόλουτρα, ζυγοί  με ακρίβεια από 0,1 μέχρι 0,0001 g, κλπ. 

 

 

Εγκαταστάσεις - Κτιριακή Υποδομή

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων καταλαμβάνουν έκταση περίπου 3.500 τετρ. μέτρων και αποτελούνται από:

  • Ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 104 ατόμων
  • Έξι αίθουσες διδασκαλίας χωρητικότητας 50 ατόμων η καθεμία
  • Ένα σπουδαστήριο εφοδιασμένο με Η/Υ και παροχή υπηρεσιών Internet χωρητικότητας 28 ατόμων
  • Δύο εργαστήρια Η/Υ και πολυμέσων το ένα χωρητικότητας 14 ατόμων και το άλλο 50 ατόμων
  • Εργαστήρια άσκησης των φοιτητών στα αντικείμενα:
    • Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων
    • Μικροβιολογία Τροφίμων
    • Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Κρέατος & Κρεατοσκευασμάτων
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Ελαιόλαδου και λιπαρών υλών
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Αλιευμάτων
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Προϊόντων Σιτηρών
    • Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Φρούτων & Λαχανικών
    • Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
  • Βιομηχανικό Εργαστήριο Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων εμβαδού περ. 1000 τετρ. μέτρων
  • Ερευνητικό Εργαστήριο Μελέτης Φυσικών και Χημικών Παραμέτρων Τροφίμων, εμβαδού περίπου 250 τετ. μέτρων
  • Γραφεία καθηγητών
  • Γραφεία Γραμματείας του Τμήματος

Εργαστήριο μελέτης φυσικών και χημικών παραμέτρων τροφίμων

Το εργαστήριο αυτό καταλαμβάνει έκταση 250 τετρ. μέτρων και είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα και εξελιγμένα επιστημονικά όργανα που διεθνώς υπάρχουν για ερευνητικούς σκοπούς σε όλα τα πεδία της Επιστήμης Τροφίμων.

Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Σάρωσης της εταιρείας Carl Zeiss , model EVO 50 XVP με δυνατότητα λειτουργίας τόσο σε υψηλό κενό όσο και σε μεταβλητή πίεση, με διακριτική ικανότητα μέχρι 2,0 nm , εξοπλισμένο με συσκευή στοιχειακής μικροανάλυσης ακτίνων Χ ( EDS ) της εταιρείας Bruker ΑΧ S , model Quantax 200 και επίσης με ψυχόμενη/θερμαινόμενη τράπεζα δειγματοφορέα για τη παρατήρηση βιολογικών δειγμάτων με υψηλό ποσοστό υγρασίας (>80%) στη φυσική τους κατάσταση.
  • Περιθλασίμετρο ακτίνων Χ, της εταιρείας Panalytical , model XPert Pro MPD , εξοπλισμένο με θερμαινόμενη τράπεζα δειγματοφορέα για την μελέτη των μεταπτώσεων κατά την ανάλυση φάσεων σε συνάρτηση με τη θέρμανση του δείγματος.
  • Φασματογράφος ατομικής απορρόφησης της εταιρείας Perkin - Elmer model 2100, εξοπλισμένος με φούρνο γραφίτη
  • Δύο αέριοι χρωματογράφοι της εταιρείας Τ hermo , εξοπλισμένοι με ανιχνευτές FID , PID και ECD
  • Ένας αέριος χρωματογράφος συνδεδεμένος με φασματογράφο μάζας/μάζας ( GC - MS / MS ), της εταιρείας Thermo , model Ultra trace - Q Polaris
  • Δύο υγροί χρωματογράφοι υψηλής απόδοσης ( HPLC ) της εταιρείας Thermo , εξοπλισμένοι με ανιχνευτές Y περιώδους/ορατού, Δείκτη διάθλασης και Φθορισμομετρίας
  • Φασματογράφος FT / IR μοντέλο Nicolet 380, της εταιρείας Thermo , κατάλληλος για τη μελέτη δειγμάτων σε ξηρή μορφή και σε υγρή μορφή
  • Φασματοφωτόμετρο υπεριώδους /ορατού της εταιρείας Thermo , μοντέλο Helios
  • Φθορισμόμετρο της εταιρείας Shimadzou
  • Όργανο μέτρησης της οπτικής γωνίας επαφής ( optical contact angle camera ) της εταιρείας KSV
  • Συσκευή κοκκομετρικής ανάλυσης με σκέδαση φωτός ( Laser particle size analyser ), της εταιρείας Malvern , κατάλληλη για μέτρηση του μεγέθους σωματιδίων σε υγρή κατάσταση και σε ξηρή μορφή
  • Ομογενοποιητές υπερήχων λουτρού και ράβδου
  • Συσκευές χρωματογραφίας πηκτής
  • Ψυχόμενη υπερφυγόκεντρος που λειτουργεί και υπό κενό της εταιρείας Sorvall
  • Θερμιδόμετρο διαφορικής σάρωσης ( DSC ) της εταιρείας Perkin - Elmer , m ο del DSC 6
  • Οπτικό μικροσκόπιο της εταιρείας Zeiss , model Axion Star , με προσαρμοσμένη φωτογραφική μηχανή
  • Έγχρωμη ταχυκάμερα της εταιρείας Redlake , με ταχύτητα 32000 frames / s
  • Ζυγοί από ένα μέχρι πέντε δεκαδικά ψηφία

 

Ερευνητική μονάδα ρεολογίας

  • Δυναμικός μηχανικός θερμικός αναλυτής ( DMA ) της εταιρείας Bohlin , model CVOR 150
  • Πολυδύναμο σωληνωτό ρεόμετρο TR -1, ιδιοκατασκευή, με προγραμματιζόμενη θέρμανση, κατάλληλο για τη μέτρηση υδατικών συστημάτων σε κατάσταση είτε διαλύματος είτε αιωρήματος, σε θερμοκρασίες ? 100 ο C και για εύρος τιμών ιξώδους 1 - 100000 mPas
  • Δυναμικό ρεόμετρο υοειδή σωλήνα, κατάλληλο για τη μελέτη εξαιρετικά ευαίσθητων πηκτών και ψευδοπηκτών, με ή χωρίς εγκλωβισμένα σωματίδια ιδιοκατασκευή
  • Όργανο μέτρησης της υφής των τροφίμων, Texture Analyzer , model TA - XA plus

Ανακοινώσεις

Σύνδεση Γραμματείας



Free business joomla templates